Η ευτυχία αποτελεί διαχρονικό στόχο και αναζήτηση για τον άνθρωπο. Μία από τις πιο εκτενείς και διαρκείς μελέτες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για την ευτυχία είναι η μελέτη Grant και Glueck του Πανεπιστημίου Harvard. Η μελέτη αυτή, που κράτησε 80 χρόνια, προσπάθησε να βρει το μυστικό της ευτυχίας παρακολουθώντας την ευημερία δύο ομάδων συνολικά 700 ατόμων. Η μία ομάδα αποτελούνταν από απόφοιτους του Harvard και η άλλη από φτωχούς ανθρώπους που μεγάλωσαν στη Βοστώνη.
Η Διαδικασία της Μελέτης
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος, έκαναν σαρώσεις εγκεφάλου και ανέλυσαν λεπτομερώς την υγεία και τη ζωή των συμμετεχόντων. Η μακροχρόνια αυτή μελέτη περιλάμβανε τη συμμετοχή πολλών γενεών ερευνητών, δεδομένου ότι διήρκεσε 80 χρόνια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ζωή αυτών των ανθρώπων σε όλες τις φάσεις της, από τη νεότητα μέχρι την τρίτη ηλικία, συλλέγοντας πλούσια δεδομένα που περιλάμβαναν τόσο σωματική όσο και ψυχική υγεία.
Τα Αποτελέσματα της Μελέτης
Τα αποτελέσματα από τη μελέτη ήταν συγκλονιστικά! Οι μελετητές παρατήρησαν ότι τα αποτελέσματα ήταν κοινά και για τις δύο ομάδες και για τους φτωχούς ανθρώπους αλλά και για τους προνομιούχους ανθρώπους της Βοστόνης με οικονομική ισχύ. Τα αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ατόμων και έδειξαν ότι και στις δύο ομάδες πιο ευτυχισμένοι ήταν αυτοί που είχαν υγιείς σχέσεις με άλλους ανθρώπους.
Όπως ανέφερε ο ψυχίατρος Robert Waldinger, υπεύθυνος της μελέτης:
«Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη μελέτη 80 ετών είναι το εξής: Οι καλές σχέσεις μας κρατούν πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς. Δεν είναι η ποσότητα των σχέσεων αλλά η ποιότητα. Οι σχέσεις αυτές δεν είναι απαραίτητο να είναι ερωτικές, αλλά θα πρέπει τα άτομα να μπορούν να ταιριάζουν σε βάθος, πνευματικά και συναισθηματικά.»
Από τη μελέτη βλέπουμε ότι δεν είναι τα ακριβά σπίτια και αυτοκίνητα, η κοινωνική καταξίωση, η δημοσιότητα, η εξουσία ή η επαγγελματική επιτυχία που προσφέρουν την ευτυχία. Η ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί αληθινές σχέσεις, να δίνει και να παίρνει στοργή και αγάπη, είναι αυτά που τον κάνουν ευτυχισμένο.
Η Σημασία της Αυτογνωσίας
Η δημιουργία αληθινών και υγιών σχέσεων προϋποθέτει την ανάπτυξη της αυτογνωσίας. Το “γνώθι σαυτόν”, που ήταν τόσο σημαντικό για τους αρχαίους Έλληνες, αποτελεί το θεμέλιο για την κατανόηση του εαυτού και κατ’ επέκταση, των άλλων. Όταν κάποιος γνωρίζει και κατανοεί τον εαυτό του, μπορεί να αναπτύξει αληθινή επικοινωνία και να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις.
Η γνώση του εαυτού είναι η βάση για την ανάπτυξη των διαπροσωπικών δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνδέονται σε βάθος με τους άλλους. Οι καλές σχέσεις δεν απαιτούν μόνο συναισθηματική σύνδεση αλλά και πνευματική και ψυχολογική συμβατότητα. Μόνο όταν οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες μπορούν να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις ανάγκες και επιθυμίες των άλλων.
Συμπέρασμα
Η μελέτη Grant και Glueck του Πανεπιστημίου Harvard μας υπενθυμίζει ότι η αληθινή ευτυχία δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά ή την κοινωνική καταξίωση, αλλά στις βαθιές, ποιοτικές σχέσεις που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Η ικανότητα να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη και στοργή, να συνδεόμαστε με τους άλλους σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο, είναι αυτά που πραγματικά μας κάνουν ευτυχισμένους και υγιείς.